Dochádzka poslancov sa čipom kontrolovať nebude

03.07.2012 Bratislava

Bratislava 3. júla (TASR) - Kontrola účasti poslancov NR SR na rokovaní parlamentu sa zatiaľ meniť nebude. Plénum dnes nepodporilo návrh OĽaNO na novelizáciu rokovacieho poriadku, ktorý predpokladal, že dochádzka členov snemovne sa bude kontrolovať cez čipovú kartu. Tá mala nahradiť doterajší spôsob zisťovania účasti, teda prezenčnú listinu, na ktorú sa poslanci podpisujú.

"Každý poslanec po zložení sľubu dostane od kancelárie preukaz a čipovú kartu, ktoré môžu jednoducho, efektívne a zároveň nesporne zisťovať, či sa poslanec zúčastňuje na rokovaní," vysvetľovali podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová a šéf klubu OĽaNO Jozef Viskupič vo svojom návrhu.

Toto riešenie malo podľa obyčajných minimalizovať možnosti zneužitia alebo obchádzania účasti na schôdzi. "Keďže technologické riešenie, ktoré je súčasťou poslaneckého preukazu, neumožňuje vytváranie duplikátov. Zároveň je nepravdepodobné, aby poslanec odovzdal svoj preukaz inej osobe," vysvetľujú navrhovatelia.

Poukázali tiež na to, že ich riešenie znižuje zbytočnú administratívnu záťaž kladenú na Kanceláriu NR SR. "Predpokladané technologické riešenie, použitie RFID čipu v poslaneckom preukaze, taktiež nepredstavuje zvýšené náklady pre Kanceláriu NR SR, keďže podobná technológia sa už používa v rámci dochádzkového systému jej zamestnancov," uvádzajú v materiáli.
 

Vyberte región